“Оцінка людей”

“Оцінка людей”

Костянтин Ціолковський

Космічна філософія Костянтина Едуардовича Ціолковського українською мовою

1934

 


Почнемо про найвищі. Тільки історія слугує нам для цього дороговказом.

Розподілимо людей за порядком їхньої цінності, починаючи з найвищої.

Любов небагатьох, ненависть багатьох і байдужість більшості. Доля їхня, – зробивши справу, загинути в молодості від сильних світу. Хрест, гільйотина, шибениця, розстріл, усілякі муки – ось їхня доля. Ні дружин, ні потомства вони не залишають (Джордано Бруно).

Минають сотні, тисячі років – слава закатованих зростає, їхній вплив триває і після їхньої смерті. Він приносить величні благодійні плоди. Людство зводить їх у сан богів.

Інші знехтувані, переслідувані, заарештовані, каторжні, все ж вмирають своєю смертю. Їхня гідність зростає з дня їхньої смерті і досягає високої величини, через багато століть (Гамільтон, Кеплер).

А ось генії нижче рангом. Вони не вбиті, не замучені до смерті, але забуті. Їхні праці відкинуті, або гниють у підвалах. Через сотні років після смерті випадково їх відкривають. Гідність забутого генія відновлено. Вона також зростає з віками. Нащадків не залишають (Мендель).

А ось четвертий щабель незвичайних людей. Такі мають деяку славу наприкінці життя. Молодість провели в муках, розчаруванні, злиднях, у в’язницях. Але помирають природною смертю, хоча поневіряння, виснаження, приниження і голодування значно скорочують їхнє життя. Потомства не залишають. Приклади: Кеплер, Коперник, Галілей, Менделєєв, Ламарк. Їхня слава набагато вища після смерті. Вона зростає з віками.

Маємо й таких людей, яким успіх усміхається в середньому віці. Вони теж багато терплять, але слава і правильна оцінка приходять раніше. Вони хоч у старості втішаються і винагороджуються цим. Нерідко наприкінці життя вони досягають багатства і влади. Рід їхній рідко продовжується.

У шостому ранзі видатних людей ми бачимо: швидкий успіх у молодості, пошану і багатство. Праці вельми цінуються і після смерті, але не живуть сотні років. Потомство, якщо і є, то жалюгідне.

Сьомий ранг: гучний практичний успіх, кар’єра, завоювання, престол. Оцінка висока тільки за життя. Оцінка коливається. Після смерті падає і доходить до негативної величини.

Восьмий ранг: невеликий успіх, але корисні, хоча й помірні справи. Після смерті забуваються. Потомство залишають.

Дев’ятий ранг: уявний успіх. Слава письменника, винахідника, художника, вченого. Але, на жаль, ще за життя, сучасники розчаровуються. Нещасні переживають свою славу. Це – мильні бульбашки.

Переклад на українську мову © Микола Красноступ

 


book2

Бажаєте прочитати інші твори Костянтина Едуардовича Ціолковського?

Ви можете читати їх онлайн українською мовою або завантажити безкоштовно у форматі PDF на сторінці сайту “Наукова спадщина”.

Ви можете читати їх онлайн в оригіналі російською мовою або завантажити безкоштовно у форматі PDF на сторінці сайту “Научное наследие”.

Приємного прочитання!